Wedstrijd voor de Belgische Culturele Hoofdstad van Europa 2030 gaat van start!

In 2030 is het zover. Na Bergen (2015), Brugge (2002), Brussel (2000) en Antwerpen (1993) zal in 2030 opnieuw een Belgische stad de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ dragen. In het najaar van 2025 is officieel bekend welke stad in 2030 de nieuwe titeldrager wordt. Vanaf nu kunnen steden zich hiervoor kandidaat stellen.

De Culturele Hoofdstad van Europa kent een lange geschiedenis. In 1985 werd Athene bekroond als eerste Culturele Hoofdstad van Europa. Ondertussen droegen meer dan 60 steden de titel. Met de Culturele Hoofdstad wil de Europese Unie de culturele rijkdom en diversiteit van Europa in de kijker zetten. De hoofdstad versterkt het gevoel van verbondenheid tussen Europese burgers en stimuleert een actieve rol van cultuur bij de langetermijnontwikkeling van steden. Het project bevordert cultuurparticipatie en geeft steden internationale zichtbaarheid.

Een wedstrijd tussen steden

De culturele hoofdsteden van Europa worden steeds gekozen via een wedstrijd tussen kandidaatsteden. De regels en criteria voor de wedstrijd zijn bepaald door de Europese Unie. Voor België 2030 organiseren de ministers van Cultuur van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap gezamenlijk de wedstrijd.

Heel wat Belgische steden maakten eerder al bekend dat ze zich voor de titel kandidaat willen stellen. Met de lancering van de oproep en de website www.ecoc2030.be is de wedstrijd nu officieel gestart. Kandidaatsteden vinden op de website alle informatie om hun kandidatuur in te dienen. De deadline is 2 september 2024.

Belgische titeldrager bekend in zomer van 2025

Een internationale jury beoordeelt de kandidaturen en maakt daarna de finalisten bekend. Het zal nog even wachten zijn tot de zomer van 2025 vooraleer we weten wie in 2030 de nieuwe Belgische titeldrager wordt van de Culturele Hoofdstad van Europa. Eind 2025 wordt de titel door de Europese Unie bekrachtigd.

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon: “Cultuur verbindt, overstijgt grenzen en geeft kleur aan Europa. Met de lancering van de wedstrijd voor de Culturele Hoofdstad van Europa 2030 nodigen we steden uit om hun culturele rijkdom aan de wereld te laten zien.”
Minister van cultuur van de Franse Gemeenschap Bénédicte Linard: “In 2030 krijgt een Belgische stad opnieuw de grote eer om Culturele Hoofdstad van Europa te zijn. Dit is een prachtige kans om onze talenten, onze kunstenaars en ons cultureel erfgoed in de kijker te zetten en om het grote publiek bij dit culturele proces te betrekken. Ik kijk ernaar uit om de kandidaatsteden te ontdekken en de stad te steunen die aan het einde van het proces zal worden gekozen.
Minister van cultuur van de Duitstalige Gemeenschap Isabelle Weykmans: “De wedstrijd Culturele Hoofdstad van Europa biedt een unieke kans voor België: Het biedt een stad de mogelijkheid om in het hart van Europa geplaatst te worden, om haar culturele aanbod in al zijn diversiteit te ontdekken en om bruggen te slaan naar de omliggende regio.

 

Contact

Woordvoerder van Minister Jan Jambon:

Olivier Van Raemdonck

olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be

0470 99 91 01

 

Woordvoerder van Minister Bénédicte Linard:

Lauriane Douchamps

Lauriane.Douchamps@gov.cfwb.be

0478 98 59 96

 

Woordvoerder van Minister Isabelle Weykmans:

Valentine Evers

Valentine.Evers@dgov.be

+32 (0)87 596 432

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be