Vlaamse overheid koopt voor bijna 4 miljoen euro aan kunstwerken voor Collectie Vlaamse Gemeenschap

In 2021 maakte de Vlaamse overheid een uitzonderlijk groot aankoopbudget van 3,98 miljoen euro vrij voor kunstaankopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Hiermee kocht ze 281 kunstwerken van 180 kunstenaars. De aankopen zijn bedoeld om de kunstensector toekomstperspectief te bieden tijdens de coronacrisis.

Met deze kunstaankopen geeft de Vlaamse overheid een grote stimulans aan de beeldende kunstsector, die zowel de kunstenaars als de betrokken galeries rechtstreeks ten goede komt. Van het totaalbudget komt 3,75 miljoen euro uit relancemiddelen en 235.000 euro uit de recurrente middelen. Ter vergelijking: in 2020 was voor de aankopen in het totaal een budget van 150.000 euro beschikbaar.

Een commissie van zowel onafhankelijke curatoren als experten uit de zes Vlaamse musea voor hedendaagse kunst stond garant voor een kwaliteitsvolle selectie. De werken maken nu deel uit van de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap en deze musea nemen ze in bewaring. Op die manier worden de werken deel van de museumcollecties waardoor ze getoond kunnen worden aan het brede publiek. ​

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Heel wat beeldende kunstenaars hadden bij gebrek aan ondernemingsnummer geen recht op steunmaatregelen zoals de culturele activiteitenpremie. Met deze aankopen willen we hen dan ook ondersteunen tijdens deze coronacrisis.”

De Collectie Vlaamse Gemeenschap bestaat uit meer dan 18.000 werken. Ze moet een volledig en correct beeld geven van de kwaliteitsvolle en internationaal relevante (hedendaagse) Vlaamse kunst. Al sinds 1860 worden er kunstwerken voor verworven en in bewaring gegeven aan openbare instellingen en musea. Naast hedendaagse kunst kocht de Vlaamse Gemeenschap ook al oude kunsten en verschillende soorten erfgoed aan.

281 werken in tal van disciplines

Er werden in totaal 281 kunstwerken van 180 kunstenaars in diverse fases van hun carrière aangekocht. Voor veel kunstenaars is het de eerste keer dat hun werk wordt aangekocht door de Vlaamse overheid.

De werken geven een representatief beeld van de hedendaagse kunstpraktijk met een grote variatie in technieken en disciplines. Het gaat om 54 fotografie-werken, 54 installaties, 44 schilderijen, 43 beeldhouwwerken, 31 tekeningen, 30 videokunst-werken, 19 werken in gemengde media, 4 textielwerken en 2 prenten. Door het uitzonderlijk hoge budget kocht de Vlaamse overheid ook enkele duurdere werken van gerenommeerde kunstenaars aan.

De 6 landelijk ingedeelde musea met een collectieprofiel hedendaagse kunst, M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, M Leuven, Middelheimmuseum en Fotomuseum Antwerpen, zullen de werken nu in bewaring nemen.

Aankopen tonen tendensen in de hedendaagse kunstpraktijk

In de selectie van werken is de bevestiging en versterking te zien van een aantal tendensen in de kunstpraktijk en het kunstaankoopbeleid van de afgelopen jaren. Zo is er aandacht voor sociale en politieke thema’s, identiteit, ecologie, etnisch-culturele diversiteit, een steeds sterkere aanwezigheid van vrouwelijke kunstenaars en een herwaardering van ambachtelijke procedés, zoals textielbewerking of historische fotografische technieken. Opvallend is dat er heel wat werken zijn aangekocht die tentoongesteld kunnen worden in open lucht, meer concreet in het Middelheimmuseum in Antwerpen.

In de bijlage leest u per museum telkens over één werk dat een of meerdere van deze tendensen illustreert. In de bijlage vindt u ook de volledige lijst van de aangekochte werken, de kunstenaars en de bewaarnemers en de contactgegevens van de uitgelichte kunstenaars. Het beeldmateriaal kunt u hier downloaden.

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via [email protected] of +32 (0)2 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via [email protected] of 0470 99 91 01.

Overzicht kunstaankopen Collectie Vlaamse Gemeenschap

PDF - 531 Kb

Uitgelichte aankopen_bijlage

DOCX - 379 Kb

Contactgegevens kunstenaars

DOCX - 27 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be