Minister van Cultuur voorziet ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon besliste om 22 beurzen toe te kennen voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten, voor een totaalbedrag van 615.500 euro. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap alleen levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.Met de uitreiking van beurzen wil de minister, vaklui de kans geven om gedurende een langere periode - een paar maanden tot twee jaar - intensief samen te werken met één of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Zo’n beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag.

Divers vakmanschap in Vlaanderen en Brussel

Vanaf volgend jaar zullen 22 gepassioneerde meesters, samen met 32 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over heel Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan heel divers vakmanschap.

Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten, zoals rijtuigbouw of glasblazen. Oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creatie. Er is ook aandacht voor ecologie met beurzen voor leerlooien met slachtafval, afvalmaterialen recupereren bij het maken van messen en ​ bosbeheer toepassen bij het ontwerpen van publieke ruimtes.

In onze streek is belangrijke knowhow aanwezig die nodig is om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang, denk maar aan accordeons onderhouden en herstellen, beeldhouwwerken restaureren of glas-in-loodramen herstellen. Ook de podiumkunsten worden niet vergeten, met onder andere beurzen voor figuurtheater doorgeven, tradities rond gezongen poëzie overdragen en muziekinstrumenten bouwen.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Vlaanderen wordt wereldwijd geroemd om zijn baanbrekend vakmanschap. Het gaat om kennis en vaardigheden die in de hoofden en handen van mensen leeft en wortels heeft in belangrijke tradities. Om dat vakmanschap levend te houden moeten de meesters van vandaag het doorgeven aan aanstormend talent. Die meester-leerlingtrajecten wil ik met deze beurzen ondersteunen.”

Trekpaarden, nu en in de toekomst: meester-leerlingtraject in de kijker

Ward Vervaeke uit West-Vlaanderen en Bavo Weytens uit Oost-Vlaanderen gaan vanaf 2023 in de leer bij meester Pierre Vandebuerie die zijn kennis over trekpaarden zal delen. Samen zullen ze werken op verschillende terreinen: de akker, het bos en de wijngaard. Het uiteindelijke doel van het traject? Dat het trekpaard opnieuw vaker een rol zal spelen in het economische leven. ​

Een volledig overzicht van de toegekende beurzen vind je in de bijlage.

Overzicht Beurzen vakmanschap 2022

PDF - 39 Kb

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be of 0470 99 91 01.

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of 02 553 42 89.

 

  •  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be