Update: Unesco-erkenning voor Geelse Gezinsverpleging en Traditionele irrigatie 

EMBARGO OPGEHEVEN WEGENS AGENDA-AANPASSING

In de vorige versie van dit persbericht stond dat het embargo gold tot 6 december 19 u. Maar de Unesco-agenda werd na het uitsturen aangepast, de erkenning van de Geelse Gezinsverpleging is zonet officieel bekendgemaakt.

Unesco erkende deze week twee Vlaamse praktijken. Enerzijds besliste het om Geelse Gezinsverpleging als voorbeeldpraktijk op het “Register van Goede Borgingspraktijken” te plaatsen. Daarnaast besliste Unesco om Traditionele irrigatie (Lommel) op de “Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid" te plaatsen. Dit besliste de organisatie tijdens de 18e zitting van het Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed in Botswana.

Geelse Gezinsverpleging  

De Gezinsverpleging in Geel is een bijzonder psychiatrisch zorgmodel waarbij een gezin een persoon met een psychische kwetsbaarheid binnen het gezin opvangt. Wat het Geelse model zo opmerkelijk maakt, is het idee dat mensen met psychische kwetsbaarheden kunnen herstellen in een gewone (gezins)omgeving. De nadruk ligt op inclusie, gemeenschapsleven en het wegnemen van het stigma rond psychische problemen. ​ 

Zorgvuldig gescreende pleeggezinnen verwelkomen mensen met psychische aandoeningen en helpen hen bij hun herstelproces. Vandaag nemen zo’n 120 gezinnen voor korte of langere tijd mensen met een psychische kwetsbaarheid op in hun gezin. Ze worden hierin gesteund door de gemeenschap en krijgen professionele begeleiding vanuit het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ). 

De geschiedenis van de Geelse Gezinsverpleging gaat terug tot de middeleeuwen en vindt zijn oorsprong in de verering van de heilige Dimpna. In de 19de eeuw evolueerde de Gezinsverpleging door ontwikkelingen in de psychiatrie van een religieus naar een medisch model. 

Traditionele irrigatie: multinationale praktijk met Lommel als Vlaamse vertegenwoordiger 

Traditionele irrigatie is een vorm van landbouwirrigatie die berust op het strategische gebruik van zwaartekracht en handmatig aangelegde systemen zoals kanalen en sloten om water van natuurlijke bronnen naar de velden te leiden. Het is een op de gemeenschap gebaseerde, duurzame, energieonafhankelijke en op biodiversiteit gerichte oplossing voor de watervoorziening in de landbouw. ​ 

Het gaat om een multinationale praktijk tussen België, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. Vanuit Vlaanderen was Lommel de vertegenwoordiger. Medewerkers uit 7 landen hebben samen met experts, ngo’s, natuurparken en overheidsinstanties deze multinationale nominatie opgesteld om de uitgebreide kennis, culturele betekenis en sociale praktijken die samenhangen met traditionele irrigatie op internationaal niveau zichtbaar te maken. 

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Ik ben bijzonder trots op deze Unesco-erkenningen. Hiermee zetten we de rijke diversiteit van ons immaterieel cultureel erfgoed wereldwijd in de schijnwerpers. De erkenningen onderstrepen het belang van samenwerking en kennisdeling. Daarnaast laat dit zien dat hedendaagse thema’s als inclusie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan met erfgoed." 

Contact 

 

Departement Cultuur, Jeugd en Media 

Mattijs Deraedt 

Adjunct-woordvoerder ​ 

[email protected] 

02 553 42 89 

 

Kabinet minister Jan Jambon 

Olivier Van Raemdonck 

Woordvoerder ​ 

[email protected] 

0470 99 91 01 

 

Beeldmateriaal

Traditionele irrigatie_extra info.docx

DOCX - 27 Kb

Contactlijst Traditionele irrigatie.docx

DOCX - 24 Kb

Geelse Gezinsverpleging_extra info.docx

DOCX - 34 Kb

Contactlijst Geelse Gezinsverpleging.docx

DOCX - 26 Kb

Termenlijst.docx

DOCX - 26 Kb

Unesco 2003-conventie.docx

DOCX - 31 Kb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be