Universiteitsarchief Antwerpen krijgt kwaliteitslabel

De Vlaamse minister van Cultuur heeft beslist om het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toe te kennen aan het Universiteitsarchief Antwerpen. Het universiteitsarchief bewaart de historische archieven van de Universiteit Antwerpen en haar voorgangers. Ook de archieven van actoren die een band hebben met de universiteit, zoals academici, onderzoeksgroepen en studentenverenigingen, worden er bewaard.

Musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken kunnen een kwaliteitslabel krijgen op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking. Het hebben van een kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed binnen de organisatie in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen en dat het cultureel erfgoed wordt beheerd volgens de regels van de kunst.

Historisch archief van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen

Universiteitsarchief Antwerpen heeft een aantal belangrijke deelcollecties in bezit zoals het historisch archief van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen (1849-2009). Daarnaast bevat het archief onder andere tekeningen van de Vlaamse ontdekkingsreiziger Eugène de Pruyssenaere (1826 – 1864) en tal van foto’s uit de rijke geschiedenis van Universiteit Antwerpen.

De komende jaren zet het archief sterk in op de verdere uitbouw van de collectie. Het richt zich ook op borgingsacties rond de tradities en gewoontes in de universitaire gemeenschap. Het archief is uitgerust met een modern en kwalitatief depot met een capaciteit van 3,7 kilometer. Er is een leeszaal met ruime openingsuren en een dienstverlening voor internen en externen. Voor presentaties en communicatie wordt samengewerkt met de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen.

Universiteitsarchief Antwerpen beschikt over een klein maar professioneel en gedreven team. De culturele archiefinstelling zet goed in op netwerking en samenwerking met andere erfgoedorganisaties in Vlaanderen, zoals bijvoorbeeld andere universiteitsarchieven. De jonge organisatie toont gezonde ambities voor de toekomst en wil de basiswerking verder uitbouwen.

20ste erkende culturele archiefinstelling in Vlaanderen en Brussel

De erkenning van Universiteitsarchief Antwerpen brengt het aantal erkende culturele archiefinstellingen op 20. In totaal dragen 95 collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel een kwaliteitslabel als museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling.

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via [email protected] of +32 (0)2 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via [email protected] of 0470 99 91 01.

Fotomateriaal.zip

ZIP - 61 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be