Minister van Cultuur plaatst uniek filmerfgoed op de Topstukkenlijst 

Vijf originele 35mm-films waaronder ‘De Witte’ (1934)

Filmposter 'De Witte' © The Internet Movie Database
Filmposter 'De Witte' © The Internet Movie Database

Recent plaatste de Vlaamse minister van Cultuur vijf originele 35mm-films op de Topstukkenlijst. Vier daarvan dateren uit de beginperiode van de film. De vijfde, ‘De Witte’ uit 1934, is de eerste Nederlandstalige geluidsfilm in België. Eigenaar Jos Hoeyberghs bracht deze films, waarvan hij ook alle rechten bezit, onder de aandacht van de Topstukkenraad. Dankzij de opname in de Topstukkenlijst geraken deze Vlaamse films niet vergeten. 

Minister van Cultuur: “Deze vijf films horen bij de fundamenten van ons Vlaams filmerfgoed. Door ze op de Topstukkenlijst te plaatsen eren en bewaren we ze voor toekomstige generaties.” 
Filmposter 'De Verloofde uit Canada' © Film Fest Gent
Filmposter 'De Verloofde uit Canada' © Film Fest Gent

De stomme, zwijgende of stille films

De korte tekenfilm ‘Flik en Flok in het land der wolven’ uit 1919 met Franse en Nederlandse tussentitels zou uit Canada afkomstig zijn, maar werd bij ons ontdekt en gerestaureerd. De slapstick ‘Drogekunst Broeders’, onder regie van Georges de Jeunel, van rond 1920 is de eerste bekende, nog bestaande Vlaamse kortfilm. ​ 

Het aandoenlijke vissersverhaal ‘Leentje van de zee’ van het Antwerpse echtpaar Anna en François Frijters uit 1928 is de enige volledige Vlaamse stille speelfilm van 70 minuten uit die periode. Voor het scenario won Anna in Amerika een prijs, maar de film kwam nooit verder dan een vertoning in de bioscoop van de Antwerpse zoo. 

Het echtpaar maakte in 1934 nog een speelfilm, ditmaal korter. ‘De Verloofde uit Canada’, een komedie met theaterkomiek Lowieke Staal, is het verhaal van een Antwerpse volksjongen die naar Canada uitwijkt en na een tijd rijk naar huis terugkeert. Zijn verloofde is hem echter vergeten en houdt ondertussen van een ander. Er zit niets anders op dan alleen naar Canada terug te keren. Na een succesvolle proefvoorstelling zouden de Frijters de film sonoriseren, maar een brand vernielde hun filmstudio "Little Roland Studio". De film is dus nooit in de bioscoop te zien geweest. ​ 

Filmposter 'De Witte' © The Internet Movie Database
Filmposter 'De Witte' © The Internet Movie Database

De Witte

De legendarische heimatfilm ‘De Witte’ is precies 90 jaar oud. De regie was in handen van Jan Vanderheyden, het scenario van Edith Kiel. Hun eerste film werd meteen een kaskraker. 

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige populaire roman van Ernest Claes uit 1920 en volgt de bengelstreken van een witharige dorpsjongen uit de plattelandsgemeente Zichem. 

De film wordt op 6 en 7 september uitzonderlijk weer vertoond in Scherpenheuvel-Zichem. Meer informatie is te vinden op de website van de stad. De minister van Cultuur zal de vertoning op 6 september bijwonen onder voorbehoud van de regeringsonderhandelingen. ​ ​ 

 

Over de Topstukkenlijst 

Het Topstukkendecreet zorgt voor de bescherming van roerend cultureel erfgoed dat voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen bewaard moet blijven. Het gaat om objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis. 

Op basis van het decreet wordt een Topstukkenlijst van zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen opgesteld. Voor die beschermde voorwerpen gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen. Omdat aan het behoud van dit erfgoed groot belang wordt gehecht, is het ook mogelijk er restauratiesubsidies voor aan te vragen. 

 

Contact

Vlaamse minister van Cultuur

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder

olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be

0470 99 91 01 ​ ​

 

Departement Cultuur, Jeugd en Media

Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder

mattijs.deraedt@vlaanderen.be

02 553 42 89 ​ ​

 

Eigenaar

Jos Hoeyberghs

jos.hoeyberghs@telenet.be 

016 404575 / 0497 63 11 82 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel, België

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be