Minister van Cultuur overhandigt Keltische armbanden aan Roemeense delegatie (embargo)

Onder embargo tot 19/2, 18.30 u.  

Antwerpen, 19 februari - De minister van Cultuur heeft vandaag drie gouden Keltische armbanden uit 1000 v.C. overhandigd aan een Roemeense delegatie in het MAS in Antwerpen. De armbanden doken op bij een veiling in 2020 in Monaco. Als plaats van herkomst werd Vlaanderen aangegeven maar na gerechtelijk onderzoek bleek dat ze in werkelijkheid gevonden werden bij een illegale opgraving in Roemenië. De armbanden gaan nu terug naar Roemenië.  

Opmerkelijke vondst in veilingcatalogus 

In de zomer van 2020 deed zich een opmerkelijke gebeurtenis voor: twee gouden Keltische armbanden uit 1000 voor Christus, zogenaamd afkomstig uit Vlaanderen, werden aangeboden op een veiling in Monte Carlo (Monaco). De armbanden, die ontdekt werden bij het baggeren van de gracht rond een huis in Houtem nabij Veurne, sierden zelfs de cover van de veilingcatalogus. 

Indien de vindplaats klopte, dan was er aldus de Topstukkenraad sprake van een archeologische vondst van bijzonder belang voor de geschiedenis van Vlaanderen. Nooit eerder werd een dergelijk type armband aangetroffen in een gebied dat zo westelijk lag. 

De aankondiging van die vondst wekte echter ook argwaan op onder experts, aangezien de productiekern voor dit type armbanden traditioneel in de Oostelijke Karpaten lag. De archeologische gemeenschap nam contact op met zowel het Departement Cultuur, Jeugd en Media als met de politie. 

Bescherming als topstuk en terugkeer naar Vlaanderen 

Op advies van de Topstukkenraad besloot de minister van Cultuur om op basis van de vermeende vindplaats de armbanden te beschermen als topstukken en dit ondanks de twijfels over de locatie van de vondst. Daardoor kon voorkomen worden dat de armbanden geveild zouden worden buiten Vlaanderen. ​ 

Het parket van West-Vlaanderen (afdeling Veurne) stelde een onderzoeksrechter aan. Die kon met medewerking van het gerecht van Monaco het paar armbanden uit de veiling halen. De vraagprijs voor het paar bedroeg 80.000 à 100.000 euro. De armbanden werden in beslag genomen en de federale gerechtelijke politie zorgde ervoor dat ze terugkeerden naar Vlaanderen. 

Roemeense oorsprong onthuld 

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat de aanbieder van de armbanden ze verworven had in Roemenië. Ze waren afkomstig van een illegale opgraving en waren zonder toelating buiten Roemenië geëxporteerd. In de woning van de aanbieder uit Houtem vond de federale gerechtelijke politie nog een derde armband van hetzelfde type. ​ 

Vandaag droeg de minister van Cultuur de drie armbanden formeel over aan de Roemeense autoriteiten in het Museum aan de Stroom (MAS). ​ 

Minister van Cultuur: “Om cultureel erfgoed te beschermen kan internationale samenwerking van groot belang zijn, dat blijkt duidelijk uit dit verhaal. Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze succesvolle overdracht.” 

Beeldmateriaal Keltische armbanden

ZIP - 4.5 Mb

Contact 

Departement Cultuur, Jeugd en Media

Mattijs Deraedt 

Adjunct-woordvoerder ​ 

[email protected] 

02 553 42 89 

 

Kabinet minister van Cultuur 

Olivier Van Raemdonck 

Woordvoerder ​ 

[email protected] 

0470 99 91 01 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be