Kunstenaar en curator bekend voor de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten 2026

Kunstenaar Miet Warlop en curator Caroline Dumalin zullen Vlaanderen vertegenwoordigen in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2026. Dat laat Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez vandaag weten.

De Biënnale van Venetië is een van de belangrijkste platformen van de beeldende kunsten ter wereld. Het is een kans voor Vlaanderen om zijn betekenis binnen het internationale veld van de hedendaagse beeldende kunsten te promoten. Voor kunstenaars en curatoren die hier kunnen tentoonstellen, betekent deelname aan de Biënnale een unieke kans om zich te tonen aan vrijwel de volledige kunstscène, van professional tot liefhebber en pers.

Selectieprocedure

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media ontving op 2 december 2024 21 voorstellen voor de invulling van het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië 2026. Hieruit selecteerde de jury op 13 december 2024 drie sterke voorstellen:

  • Kunstenaar Kasper Bosmans met curator Samuel Saelemakers
  • Kunstenaar Hana Miletić met curator Helena Kritis
  • Kunstenaar Miet Warlop met curator Caroline Dumalin

De drie duo’s dienden op 31 januari 2025 een uitgewerkt voorstel in en stelden dit voor aan de jury. Op maandag 10 februari 2026 selecteerde de jury vervolgens kunstenaar Miet Warlop en curator Caroline Dumalin om Vlaanderen te vertegenwoordigen in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië voor beeldende kunsten in 2026. Die keuze werd bevestigd door minister Gennez.

“It Never SSST” van Miet Warlop: performance en interdisciplinariteit

Het geselecteerde voorstel van Miet Warlop en Caroline Dumalin overtuigde de jury door het onmiddellijke karakter van performance, wat zeer goed werkt binnen de presentatiecontext van een paviljoen op de Biënnale van Venetië, waar veel bezoekers aan een vrij hoog tempo passeren. Vlaanderen heeft een traditie met performance, dat op een organische manier zijn plaats heeft gevonden binnen de hedendaagse beeldende kunst. Ook interdisciplinariteit is typerend voor ons kunstenveld. Met de keuze voor Miet Warlop en haar nieuwe presentatie “It Never SSST” worden die twee sterktes van onze kunstscène dan ook in de verf gezet. Bovendien hebben deze twee elementen nog niet eerder deel uitgemaakt van een presentatie in het paviljoen, waardoor dit project zorgt voor een interessante vernieuwing binnen de programmatie.

Het voorstel combineert heel wat verhaallijnen (prestatiedrang binnen onze drukke samenleving, taligheid, rituelen, het ombuigen van de regels, ...) die in een spannende dramaturgie samenkomen. De chaotische toestand waarin de wereld zich vandaag bevindt, wordt heel voelbaar vormgegeven in het hoge rock ’n roll-gehalte van deze performance. Niet alleen de directheid, maar ook het interactieve karakter van de performance – waarbij de bezoeker bij het betreden van de ruimte in het ritme van de performance wordt gezogen – is een boeiend gegeven dat veel weerklank kan genereren binnen het geheel van de Biënnale. De jury is ook van mening dat deze kunstenaar sterke beelden kan produceren; dat komt eveneens in de uitwerking van dit projectvoorstel naar voren.

Miet Warlop: “Dit met een team mensen realiseren en gehonoreerd worden door een moedige jury is onbeschrijfelijk voor mijn parcours. De emoties die dit losmaken gaan voorbij dankbaarheid. Het is een hele eer om binnen deze context de erkenning van België te krijgen. De ramen moeten open, mijn huis hangt vol opwinding!”
Minister Gennez kijkt met vertrouwen uit naar een sterke presentatie in het Belgisch paviljoen: "Kunst hoort in het midden van de samenleving te staan, mensen uit te dagen en samen te brengen. Dat is, in een massa-evenement als de Biënnale van Venetië, een uitdagende opdracht. We zijn ervan overtuigd dat Miet Warlop dat kan. Ze bewees dat niet alleen al eerder met haar performance werk, dat altijd sterke beeldende elementen bevat, maar ook met haar beeldend werk dat er altijd in slaagt om mensen aan te trekken en tegelijk tegendraads te zijn. Met haar bijdrage voor het Belgische paviljoen leveren we Vlaams topwerk op een internationale topplek. We kijken ook in het bijzonder uit naar de samenwerking met Luxemburg en Oostenrijk, die met respectievelijk de in Brussel wonende Aline Bouvy en Florentina Holzinger eveneens kiezen voor een invulling op de grens tussen het beeldende en het performatieve." ​

De jury bestaat uit Heidi Ballet, Bert De Leenheer, Zoë Gray, Laura Hanssens, Ivo Provoost, Stéphane Symons en Pieternel Vermoortel. Bert Schreurs modereerde de beraadslaging en Stan Van Pelt en Robert Michel waren de secretarissen.

Kunstenaar en curator - bio's.pdf

PDF 26 KB

Contact

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of +32 (0)2 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur? Neem dan contact op met Rebecca Castermans, woordvoerder kabinet Caroline Gennez, via rebecca.castermans@vlaanderen.be of +32 (0)2 552 69 00.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel, België

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be