Jordanië en Vlaanderen bereiken akkoord over samenwerking filmsector
Vlaanderen en het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië hebben een samenwerkingsakkoord voor audiovisuele coproductie gesloten. Dat akkoord maakt het makkelijker om Vlaams-Jordaanse coproducties officieel te erkennen. Erkende producties hebben betere toegang tot internationale steun, nationale steunmaatregelen en kunnen beschikken over een groter productiebudget.
De Jordaanse filmsector kent sinds het begin van deze eeuw een sterke groei. Het land zette zich in 2003 internationaal op de kaart met de oprichting van de Jordaanse Koninklijke Filmcommissie. De Jordaanse prinses Rym al-Ali is uitvoerend commissaris van de JKF en toonde eerder al interesse in een samenwerkingsakkoord met de Vlaanderen. Ook Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon onderkent de waarde van dit belangrijke Arabische land als partner. Het akkoord werd vandaag ondertekend op de Royal Film Commission in Amman.
Toegang tot nationale steunmaatregelen van betrokken landen
In een coproductieakkoord leggen de verdragsluitende overheden voorwaarden vast waaraan een productie moet voldoen om erkend te worden als officiële coproductie. De status van officiële coproductie zorgt ervoor dat de erkende productie als een ‘nationale productie’ wordt behandeld in de coproducerende landen. Dat betekent dat een Vlaams-Jordaanse coproductie, die als zodanig is erkend door het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds), steunmaatregelen kan genieten van de betrokken landen. In België gaat het onder andere om de taxshelter-regeling en in Jordanië is er de Tax Rebate, die in 2018 werd ingevoerd om de productie van films op een fiscale manier aan te moedigen.
Nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah deels opgenomen in Jordanië
Vanuit de Vlaamse filmsector is er alvast heel wat interesse in de mogelijkheden die het akkoord met zich zal meebrengen, zo ook voor de nieuwe langspeelfilm Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah. De film vertelt het beklijvende verhaal van de Molenbeekse Nassim die op zoek gaat naar zijn identiteit na de dood van zijn vader. Momenteel zijn de twee regisseurs op locatie in Jordanië voor de opnames. Door het coproductieakkoord zal de Vlaamse audiovisuele sector vlot gebruik kunnen maken van Jordaanse infrastructuur, financiële tegemoetkoming en de fantastische filmlocaties die het land te bieden heeft.
Minister Jambon reageert enthousiast: “Dit akkoord creëert nieuwe mogelijkheden, zowel op financieel als artistiek vlak. De erkenning van coproducties zorgt ervoor dat een grote barrière voor samenwerking wegvalt. Op deze manier kan de Vlaamse filmsector mee genieten van het ondersteunende beleid in Jordanië. Bovendien zetten we met het akkoord een belangrijke stap in de verkenning van de ruimere Arabische filmwereld.”
Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be of 0470 99 91 01.
Heeft u nog vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of +32 (0)2 553 42 89.