Isabel Lowyck start als nieuwe directeur van het Kasteel van Gaasbeek

Aan de vooravond van de heropening van het Kasteel van Gaasbeek start Isabel Lowyck als nieuwe directeur. Daarvoor werkte ze voor musea als M Leuven en Museum Kunst & Geschiedenis, maar ook voor diverse organisaties als Belgian National Orchestra en Guide-ID. Ze wil het tentoonstellingsbeleid van het kasteel verderzetten en thema’s als duurzaamheid en inclusie in de toekomst een belangrijkere rol geven.  

Op 1 februari start Isabel Lowyck (°1973) als directeur van het Kasteel van Gaasbeek. In haar opleidingen en professionele carrière zijn kunst en cultuur de rode draad. Ze studeerde kunstwetenschappen en culturele studies aan de KU Leuven met een stage in V&A Londen en begon haar loopbaan in het Museum Kunst & Geschiedenis als educatief medewerker. Daarna was ze actief in de Vlaamse Museumvereniging als projectcoördinator voor Museumnacht, Museumavonden en de Jongeren Museum Dagen. In 2005 richtte ze AmuseeVous op: een vzw die jongeren en musea dichter bij elkaar brengt. Vanaf 2009 werkte ze in het M Leuven als afdelingshoofd publiekswerking om vanaf 2018 aan de slag te gaan als freelancer voor diverse organisaties (Shaved Monkey (Manager), Belgian National Orchestra (Marketing Manager) en Guide-ID (Business Manager België en Frankrijk)). Sinds 2022 doceert ze ook het vak ‘educatieve erfgoedontsluiting’ aan de studenten Ontwerpwetenschappen van de UAntwerpen. 

Dialoog tussen erfgoed en hedendaagse kunst  

De voorbije jaren bouwde het kasteel een tentoonstellingsbeleid op waarin erfgoed in dialoog gaat met hedendaagse kunst. Dat beleid wil zij graag verderzetten:

“Samenwerkingen met levende kunstenaars zijn vitaal voor mij. Zij zijn de bruggenbouwers bij uitstek tussen het verleden en het heden en bezitten de gave om de verbeelding te prikkelen. In deze drukke en woelige tijden kunnen we allemaal rust vinden in schoonheid.”  

Aandacht voor duurzaamheid, inclusie en samenwerking met de gemeenschap  

Daarnaast kijkt Lowyck er naar uit om de nieuwe, bredere museumdefinitie van ICOM te verankeren in het beleid van het kasteel. Ze wil naast de kerntaken ook thema’s als duurzaamheid, inclusie en samenwerking met de gemeenschap een (belangrijkere) rol geven. De hele erfgoedsite, waarvan het kasteel de kers op de taart is, wil ze verder uitbouwen tot een eigentijdse en boeiende plek. ​ 

Luc Delrue, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media: “Isabel is een begeesterende museumwerker. Ze stond aan de wieg van de 1 euro-regeling, werkte voor de Museumvereniging in de beginjaren van de organisatie en toonde haar capaciteiten door M Leuven mee op de kaart te zetten. Met haar kennis en engagement zal Isabel de komende jaren ongetwijfeld een fantastisch verhaal schrijven voor het Kasteel van Gaasbeek. Daarnaast zal ze werken aan een aantrekkelijke positionering in het Vlaamse en internationale erfgoedlandschap.”  

Lowyck neemt de fakkel over van haar voorganger Luc Vanackere, die na negentien jaar aan het roer van het kasteel met pensioen gaat. Het Kasteel van Gaasbeek is nog heel even gesloten voor restauratiewerken en opent op 1 juli 2023 opnieuw de deuren voor bezoekers. ​ 

Portret Isabel Lowyck

JPG - 7.2 Mb

-- 

Heeft u vragen voor het Kasteel van Gaasbeek? Neem dan contact op met Tess Thibaut, verantwoordelijke communicatie, via [email protected] of 02 531 01 36.  

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het departement, via [email protected] of 02 553 42 89. 

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via [email protected] of 0470 99 91 01. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be