Internationale Paardenprocessie Hakendover erkend als immaterieel erfgoed

De Vlaamse minister van Cultuur plaatst de Internationale Paardenprocessie Hakendover (Tienen) op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze eeuwenoude religieuze traditie evolueerde door de tijd tot een volks en cultureel evenement, met duizenden pelgrims en kijklustigen. Vanaf nu behoort ze officieel tot het Vlaamse immaterieel erfgoed.

De Inventaris Vlaanderen geeft een overzicht van ons niet-tastbaar erfgoed: onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken die zo belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven. De minister kan 2 keer per jaar nieuwe elementen toevoegen aan die Inventaris.

Processie met volks en verbindend karakter

Elk jaar op paasmaandag trekt de eeuwenoude paardenprocessie traditiegetrouw door de straten van de Tiense deelgemeente Hakendover. Jaarlijks zakken meer dan 20.000 pelgrims en toeschouwers af naar het Vlaams-Brabantse dorp. Daarmee is de Hakendoverse paardenprocessie een van de grootste processies in ons land.

Na de hoogmis begeleiden honderden ruiters en talrijke bedevaarders het beeld van de Goddelijke Zaligmaker naar het altaar op de Tiense Berg. Daar aangekomen worden de grond, bedevaarders, paarden en ruiters gezegend. Als hoogtepunt galopperen de paarden driemaal rond het altaar en de bedevaarders.

Het gebeuren had vroeger een uitsluitend religieus karakter, maar heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een volks en cultureel evenement voor jong en oud. De paardenprocessie verbindt het hele dorp.

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via [email protected] of 02 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via [email protected] of 0470 99 91 01.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be