Gent Manifesto: datagedreven publieksontwikkeling van de Europese culturele en creatieve sectoren
Op 8 februari 2024 lanceerde het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, met de steun van de Belgische ministers van Cultuur van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap, de oproep om het Gent Manifesto te ondertekenen. Europese overheden en organisaties uit de culturele en creatieve sectoren werden uitgenodigd om hun steun uit te spreken voor de digitale transformatie van deze sectoren. De intentieverklaring werd gelanceerd tijdens de conferentie 'Empowering the Cultural and Creative Sectors in Data-Driven Audience Development'.
De impact van het digitale decennium
De laatste tien jaar zorgde de digitaliseringsgolf voor een revolutie binnen de culturele en creatieve sectoren (CCS), met ingrijpende veranderingen in werkwijze en interactie met het publiek tot gevolg. Onder meer de COVID-19 pandemie fungeerde hierbij als belangrijke katalysator.
Innovatie op het gebied van datatechnologie opende de deuren naar nieuwe mogelijkheden voor data-gedreven publieksontwikkeling en culturele participatie via digitale kanalen. Het inzetten van digitale tools en de mogelijkheid tot data-analyse stelde organisaties in staat betekenisvolle en interactieve relaties op te bouwen met hun doelpubliek.
Vlaanderen als voortrekker
Het Gent Manifesto benadrukt het belang van data-gedreven publieksontwikkeling in de culturele en creatieve sectoren en roept op tot structurele samenwerking tussen lidstaten, de Europese Commissie en culturele organisaties. Vlaanderen is een innovatieve regio op het vlak van datatechnologie en wil een internationale voortrekkersrol opnemen met dit Manifesto, de organisatie van de conferentie in februari en de geplande raadsconclusies in mei 2024 over hetzelfde thema.
Informeel Policy Forum
Ondertekenaars van het Manifesto verbinden zich om deel te nemen aan het Policy Forum on Data-driven Audience development in the Cultural and Creative Sectors. In deze informele groep zal ingezet worden op kennisdeling, advies aan overheden op regionaal, nationaal en Europees niveau, het verbinden van organisaties met digitale experts, het stimuleren van innovatie en het activeren van EU-lidstaten en culturele organisaties om in te zetten op digitale transformatie.
Het forum omvat regionale en nationale overheidsdeskundigen, EU-vertegenwoordigers en CCS-organisaties die innovatieve data-praktijken ondersteunen. Organisaties kunnen genomineerd worden, of appliqueren bij hun respectievelijke cultuurministeries.
Roterend voorzitterschap
Vlaanderen stelt een jaarlijks roterend voorzitterschap voor, dat toegankelijk is voor alle leden maar bij voorkeur wordt opgenomen door inkomende voorzitters van de Raad van de Europese Unie. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media neemt de lead in 2024 volgend op haar voorzitterschap, en blijft ook daarna ondersteunen.
Contact
Departement Cultuur, Jeugd en Media
Sophie De Paepe
Communicatiemedewerker
Eu2024.cultuur@vlaanderen.be
Kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur
Olivier Van Raemdonck
Woordvoerder
olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be
0470 99 91 01