Gent Manifesto: datagedreven publieksontwikkeling van de Europese culturele en creatieve sectoren  

Op 8 februari 2024 lanceerde het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, met de steun van de Belgische ministers van Cultuur van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap, de oproep om het Gent Manifesto te ondertekenen. Europese overheden en organisaties uit de culturele en creatieve sectoren werden uitgenodigd om hun steun uit te spreken voor de digitale transformatie van deze sectoren. De intentieverklaring werd gelanceerd tijdens de conferentie 'Empowering the Cultural and Creative Sectors in Data-Driven Audience Development'. 

De impact van het digitale decennium  

De laatste tien jaar zorgde de digitaliseringsgolf voor een revolutie binnen de culturele en creatieve sectoren (CCS), met ingrijpende veranderingen in werkwijze en interactie met het publiek tot gevolg. Onder meer de COVID-19 pandemie fungeerde hierbij als belangrijke katalysator. ​ ​ ​ 

Innovatie op het gebied van datatechnologie opende de deuren naar nieuwe mogelijkheden voor data-gedreven publieksontwikkeling en culturele participatie via digitale kanalen. Het inzetten van digitale tools en de mogelijkheid tot data-analyse stelde organisaties in staat betekenisvolle en interactieve relaties op te bouwen met hun doelpubliek. 

Vlaanderen als voortrekker 

Het Gent Manifesto benadrukt het belang van data-gedreven publieksontwikkeling in de culturele en creatieve sectoren en roept op tot structurele samenwerking tussen lidstaten, de Europese Commissie en culturele organisaties. Vlaanderen is een innovatieve regio op het vlak van datatechnologie en wil een internationale voortrekkersrol opnemen met dit Manifesto, de organisatie van de conferentie in februari en de geplande raadsconclusies in mei 2024 over hetzelfde thema. 

Informeel Policy Forum 

Ondertekenaars van het Manifesto verbinden zich om deel te nemen aan het Policy Forum on Data-driven Audience development in the Cultural and Creative Sectors. In deze informele groep zal ingezet worden op kennisdeling, advies aan overheden op regionaal, nationaal en Europees niveau, het verbinden van organisaties met digitale experts, het stimuleren van innovatie en het activeren van EU-lidstaten en culturele organisaties om in te zetten op digitale transformatie. 

Het forum omvat regionale en nationale overheidsdeskundigen, EU-vertegenwoordigers en CCS-organisaties die innovatieve data-praktijken ondersteunen. Organisaties kunnen genomineerd worden, of appliqueren bij hun respectievelijke cultuurministeries. 

Roterend voorzitterschap 

Vlaanderen stelt een jaarlijks roterend voorzitterschap voor, dat toegankelijk is voor alle leden maar bij voorkeur wordt opgenomen door inkomende voorzitters van de Raad van de Europese Unie. ​ Het Departement Cultuur, Jeugd en Media neemt de lead in 2024 volgend op haar voorzitterschap, en blijft ook daarna ondersteunen. ​ 

 

Contact

Departement Cultuur, Jeugd en Media ​ 

Sophie De Paepe 

Communicatiemedewerker 

[email protected] ​ 

 

Kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur ​ 

Olivier Van Raemdonck ​ 

Woordvoerder ​ 

[email protected] ​ 

0470 99 91 01 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be