EU-voorzitterschapsconferentie ‘Unity in Diversity?: wat is de rol van cultuur en erfgoed bij de vorming van Europese identiteit? 

Beste, 

Op 15 en 16 april 2024 vindt in Antwerpen de conferentie ‘Unity in Diversity? Culture, Heritage and Identity in Europe’ plaats, georganiseerd in het kader van het Vlaamse luik van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Voor deze conferentie worden professionals uit gerenommeerde Europese cultuur- en erfgoedinstellingen, experten uit het Europese culturele middenveld en cultuurattachés en beleidsmakers uitgenodigd om samen in gesprek te gaan over Europese identiteit -in geopolitieke turbulente tijden een urgent en relevant debat- en de rol die cultuur, en erfgoed hierin spelen. ​ 

In een open en prikkelend debat wil het Belgische voorzitterschap verkennen op welke manier Europa ook als een krachtige culturele ruimte - geworteld in een rijke en diverse geschiedenis - kan bijdragen aan een hernieuwd enthousiasme voor Europese kernwaarden en identiteit. De vraag is hoe cultuur en erfgoed inspelen op de vorming en uitdrukking van de Europese identiteit, en de uitdagingen en kansen die daar mee gepaard gaan. 

Thema’s 

De conferentie wordt geopend door Ilja Leonard Pfeijffer (winnaar van de Boon-literatuurprijs 2024), Constanze Intzel en Mohamed Ouaamari, die zich buigen over de vraag wat vandaag en morgen, in een wereld die gekenmerkt wordt door globalisering, digitalisering en migratie, de Europese culturele ruimte definieert, wie het omvat en welke betekenis het heeft. 

Op de tweede dag van de conferentie volgt een keynote met Peter Sloterdijk en een panelgesprek met Tinneke Beeckman, Caroline de Gruyter en André DeBattista over culturele ruimtes en identiteiten in Europa. We verkennen de vele manieren waarop cultuur zich manifesteert en gedijt in heel Europa. Vervolgens introduceren we standpunten van buiten Europa en vragen we ons af: zijn deze manieren van denken en leven kenmerkend voor Europa? Hoe wordt Europa bekeken door andere delen van de wereld? 

De conferentie gaat verder met een indrukwekkende line-up aan sprekers die thema’s aankaarten zoals de rol van de publieke ruimte in het creëren van een collectief geheugen, de manier waarop media culturele verhalen vormgeven, cultuur en erfgoed in tijden van conflict. Uiteenlopende praktijken uit het Europese culturele werkveld stellen hun werking rond en benadering van het thema aan de deelnemers voor, om er samen over van gedachten te wisselen, waaronder de Geschiedenisolympiade en het Huis van Europa. De culturele omkadering wordt verzorgd door Rosas, met een voorstelling in het KMSKA. 

Journalisten die (één van) de keynotes willen bijwonen, verzoeken we zich tegen vrijdag 12/04, 12u, in te schrijven via [email protected] 

 

Contact ​ ​  

Departement Cultuur, Jeugd en Media

Sophie De Paepe ​ ​ 

Communicatiemedewerker ​ ​ 

[email protected] ​ ​ ​ ​ 

 

Kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur 

Olivier Van Raemdonck ​ ​ ​ 

Woordvoerder ​ ​ ​ 

[email protected] ​ ​ ​ ​ 

0470 99 91 01 ​ 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be