‘De vertroostende maagd’ van James Ensor aangekocht door Vlaamse Gemeenschap

De Vlaamse Gemeenschap heeft het werk ‘De vertroostende maagd’ (1892) van James Ensor aangekocht. Dat maakt minister van Cultuur Jan Jambon bekend. Door het te verwerven garandeert de Vlaamse Gemeenschap dat het voor de toekomst bewaard zal blijven en deel zal uitmaken van ons cultureel erfgoed. Het werk stond al sinds 2007 op de Topstukkenlijst. Die lijst bevat alle erkende zeldzame en onmisbare cultuurgoederen waarvoor speciale beschermingsmaatregelen gelden.

Schakelwerk in het oeuvre van Ensor

"De vertroostende maagd" bekleedt een schakelfunctie in het oeuvre van kunstschilder James Ensor (1860 – 1949). Het is een van de laatste werken uit Ensors creatieve periode tussen 1885 en 1893. Hij exposeerde het schilderij voor het eerst bij Les XX in 1893 en hield het zijn leven lang bij zich in zijn atelier.

Het werk heeft een bijzondere artistieke waarde door de manier waarop Ensor het Bijbelse verhaal van de Boodschap van Maria op een narcistische manier interpreteert. Maria heeft in het schilderij de plaats van de engel Gabriël ingenomen. Ensor zelf neemt de plaats van Maria in. Ook coloristisch bestaat een duidelijke scheiding tussen beide, geometrisch opgebouwde plans, waarbij het rode monochrome vlak onder Ensors voeten contrasteert met het groenige blauw onder Maria’s voeten. De vis aan Ensors voeten verwijst niet zozeer naar de christelijke iconografie, waarin de vis symbool staat voor Christus, maar het betreft veeleer Ensors signatuur, een gedroogde haring. Technisch verwijst het schilderij naar de lijnvoering van zijn etsen.

Ensor zelf zei het volgende over het werk in zijn correspondentie met zijn vriend en verzamelaar Edgard Picard: "'De vertroostende maagd' is een uniek schilderij [...] en ik had me voorgenomen er nooit afstand van te doen."

Plaats in tentoonstelling ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ in het MAS, nadien naar MSK Gent

Het schilderij is vanaf 19 januari te bekijken in de ‘portrettengalerij’ van de tentoonstelling ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ in het MAS. Die tentoonstelling toont een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst en loopt nog tot en met zondag 25 februari. Na afloop van de tentoonstelling zal het werk in langdurige bewaring gegeven worden aan het Gentse Museum voor Schone Kunsten.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Ik ben heel blij dat we erin geslaagd zijn om dit werk, dat al sinds 2007 op de Topstukkenlijst staat, te verwerven. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Met het Ensorjaar brengen we een eerbetoon aan de grootmeester en met deze aankoop zetten we dat extra in de verf.”

Over de topstukkenlijst

Het Topstukkendecreet zorgt voor de bescherming van roerend cultureel erfgoed dat voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen bewaard moet blijven. Het gaat om objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis.

Op basis van het decreet wordt een Topstukkenlijst van zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen opgesteld. Voor die beschermde voorwerpen gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen. Omdat aan het behoud van dit erfgoed groot belang wordt gehecht, is het ook mogelijk er restauratiesubsidies voor aan te vragen.

Meer informatie over het Ensorjaar 2024 en de daarbij horende tentoonstellingen vind je hier.

Contact 

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via [email protected] of 0470 99 91 01. ​ 

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via [email protected] of 02 553 42 89. ​ 

Heeft u vragen voor Stad Antwerpen? Neem dan contact op met Nadia De Vree, verantwoordelijke perscommunicatie, via [email protected] of +32 475 36 71 96.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be