‘De Rode Gordijnen’ van Rik Wouters aangekocht door Vlaamse Regering
%20Cedric%20Verhelst1.png)
De Vlaamse Regering heeft het topstuk De Rode Gordijnen (1913) van Rik Wouters aangekocht voor bijna 1,8 miljoen euro. Dat maakt Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez bekend. Het schilderij, gekenmerkt door felle kleuren en een huiselijke sfeer, wordt beschouwd als het meest iconische werk van Wouters. Door deze aankoop maakt het voortaan deel uit van het cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.
Rik Wouters in de Topstukkenlijst
Het oeuvre van Wouters (°1882-†1916) zindert van leven, licht en lust. In zijn werken verbeeldt hij vaak huiselijke taferelen met zijn vrouw Hélène (Nel) Duerinckx.
De kunstenaar schilderde De Rode Gordijnen waarschijnlijk in de zomer van 1913. Het stelt zijn vrouw Nel voor, zijn eeuwige muze, in hun huisje in Bosvoorde. Zomers licht stroomt door de openstaande ramen de kamer binnen, maar de aandacht wordt afgeleid naar Nel in haar beroemde rood-wit gestreepte jurk en de twee rode gordijnen.
Het schilderij werd op 26 april 2007 opgenomen in de Topstukkenlijst en was recent te zien in de tentoonstelling Zeldzaam en Onmisbaar (MAS, Antwerpen 2023-2024).
Het oeuvre van Rik Wouters is grotendeels in Vlaanderen bewaard gebleven. In de Topstukkenlijst staan acht werken van de kunstenaar, waarvan er vier bewaard worden in het KMSKA.
Waardevolle investering in een bijzonder werk
De Rode Gordijnen wordt beschouwd als het meest iconische schilderij van Rik Wouters. Het schilderij barst van het licht en de heldere, felle kleuren en straalt een warme, huiselijke sfeer uit, mede dankzij de doordachte compositie van het werk.
Wegens het iconische karakter van het werk en na unaniem advies van de bevraagde experten en van de Topstukkenraad besloot de minister het schilderij te verwerven voor de Collectie Vlaamse Gemeenschap.
De Vlaamse Regering betaalt bijna 1,8 miljoen euro voor dit topstuk. Dat bedrag weerspiegelt de unieke plek die het werk inneemt in het oeuvre van Wouters.
Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez: “Kunst en cultuur zijn een publiek goed, en moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Het is daarom belangrijk dat we Vlaamse kunst beschermen en koesteren voor toekomstige generaties. Ik ben tevreden dat we zo’n prachtig topstuk als dat van Rik Wouters zullen kunnen toevoegen aan de Collectie Vlaamse Gemeenschap, en dat het binnenkort bewonderd zal kunnen worden door het grote publiek.”
%20Cedric%20Verhelst.png)
Over de Topstukkenlijst
Het Topstukkendecreet zorgt voor de bescherming van roerend cultureel erfgoed dat voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen bewaard moet blijven. Het gaat om objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis.
Op basis van het decreet wordt een Topstukkenlijst van zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen opgesteld. Voor die beschermde voorwerpen gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen. Omdat aan het behoud van dit erfgoed groot belang wordt gehecht, is het ook mogelijk er restauratiesubsidies voor aan te vragen.
Contact
Hebt u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Ilse De Schutter, woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via ilse.deschutter@vlaanderen.be of +32 (0)2 553 41 70.
Hebt u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur? Neem dan contact op met Rebecca Castermans, woordvoerder kabinet Caroline Gennez, via rebecca.castermans@vlaanderen.be of +32 (0)2 552 69 00.