Bijna 1 miljoen euro voor nieuwe circusprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur heeft beslist om aan 12 circusprojecten een projectsubsidie toe te kennen. De organisaties kunnen vanaf 2023 een nieuwe creatie starten met het subsidiegeld. In het totaal gaat het om 925.783 euro.

Van de 12 gesubsidieerde organisaties zijn er 8 die kozen voor een project met een duurtijd van meer dan 1 jaar. Bij 5 projecten gaat het zelfs om een traject van 3 jaar.

Met deze projectsubsidies wordt er uitvoering gegeven aan het Vlaamse circusbeleid waarvoor het Circusdecreet van 1 maart 2019 het regelgevend kader is. De subsidieronde voor projecten ‘creatie & spreiding’ wordt jaarlijks voorzien.

Op die manier wordt er opnieuw stevig geïnvesteerd in de verdere groei en bloei van het Vlaamse circuslandschap. Vlaanderen wil met de projectondersteuning voor creatie en spreiding kansen creëren voor circusartiesten en -gezelschappen zodat die tijd en ruimte krijgen om te werken aan een nieuwe circuscreatie en er een spreidingsplan voor uit te werken.

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon: “Ik ben verheugd dat ik met deze projectsubsidies een grote verscheidenheid aan nieuw circuswerk kan ondersteunen. Het gaat hoofdzakelijk om gezelschappen die al enige tijd deel uitmaken van het Vlaamse circusveld of die opnieuw opduiken.”

Van cabaret tot alternatieve circusobjecten

De projecten zijn heel uiteenlopend op het vlak van vorm, locatie, materiaalkeuze en uitvoering. Opvallend is dat twee gezelschappen het cabaret onder het stof vandaan halen, elk op hun eigen manier. Twee andere gezelschappen kwamen tijdens hun artistiek (voor)onderzoek dan weer uit bij bouwmaterialen. Met die alternatieve circusobjecten maken zij elk een heel andere voorstelling. Treffend is ook de grote afwisseling in locaties waar de circusvoorstellingen plaatsvinden: ze worden gebracht in de publieke én private ruimte, zowel binnen als buiten, in een tent maar ook in een black box. Ten slotte mogen we voorstellingen verwachten voor verschillende leeftijdscategorieën.

De Machienerie - Odysseus (c) Ronny Lemmens
De Machienerie - Odysseus (c) Ronny Lemmens

Sectordag met het Vlaamse circuslandschap

Dat er van alles beweegt in het Vlaamse circuslandschap blijkt ook op de sectordag die vandaag, op 20 juni, plaatsvindt in Gent. Circuscentrum zet de deuren wijd open en gaat met alle spelers uit de sector in gesprek. Zo maken ze een collectieve stand van zaken op. Tegelijk werpen ze een blik op de toekomst om te bekijken wat de belangrijkste kennisnoden en evoluties zijn binnen het circuslandschap. Denk daarbij aan duurzaamheid, veiligheid, inclusie en professionalisering.

In de bijlage vindt u het overzicht van de goedgekeurde projecten.

Overzicht circusprojecten 2023

PDF - 95 Kb

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via [email protected] of 02 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via [email protected] of 0470 99 91 01.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Contact

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be