5 Vlaamse musea en Archief Gent krijgen kwaliteitslabel

De Vlaamse minister van Cultuur heeft beslist om het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkend museum’ toe te kennen aan 5 musea: ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst, GUM – Gents Universiteitsmuseum & Plantentuin Gent, Museum Mayer van den Bergh, Museum Vleeshuis en het Rubenshuis. Daarnaast kende hij het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toe aan Archief Gent.

Musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken krijgen een kwaliteitslabel op basis van een internationale minimumstandaard voor een professionele cultureel-erfgoedwerking. Het hebben van een kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed binnen de organisatie in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen en dat het cultureel erfgoed wordt beheerd volgens de regels van de kunst.

’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst

’t Gasthuys vertelt het verhaal van Aalst en deelgemeenten. Het museum verzamelt, bewaart en vertelt dat verhaal aan de hand van archeologie, kunst, de geschiedenis van de stad en enkele prominente Aalstenaars.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het museum stelt zich open en plaatst kennisdeling voorop. De gastentafel en de ontmoetingsruimte zijn een meerwaarde voor het museum als een open erfgoedhuis. Werken met verschillende toonplekken in de stad wordt een interessante uitdaging.”

GUM – Gents Universiteitsmuseum & Plantentuin Gent

Als ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel en Kunst’ toont het GUM je hoe wetenschappers te werk gaan. Je wordt uitgedaagd om naar de grenzen van de wetenschap te zoeken. Het museum staat midden in de Plantentuin van de universiteit. Die historische botanische tuin heeft een levende collectie van meer dan 10.000 planten.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het GUM en de Plantentuin bundelen hun krachten op de Campus Ledeganck. De interactie tussen het museum, onderwijs en onderzoek, het personeel en de bezoekers zorgt voor een unieke dynamiek. De jongerenwerking het ‘Museum Student Team’ of ‘MUST’ is een sterk voorbeeld van het betrekken van de maatschappij bij de werking.”

Museum Mayer van den Bergh

In het ​ Museum Mayer van den Bergh maak je kennis met een veelzijdige kunstcollectie, de man die ze in de 19de eeuw verzamelde en zijn moeder die het museum tot leven bracht in het begin van de 20ste eeuw.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het museum waakt over zijn intieme en authentieke karakter. Het investeert toekomstgericht in de bezoekerservaring en heeft ambitieuze plannen voor de uitbreiding van het museum.”

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad brengt 800 jaar Antwerpse muziekcultuur tot leven. Met onder meer muziekinstrumenten, gereedschap, schilderijen, prenten en geluid vertelt het museum de verhalen van de mensen achter de muziek.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “De collectie neemt een unieke plaats in Vlaanderen in. Het museum spreekt een breed publiek aan door de focus op het muziekleven en het bredere verhaal rond het muziekinstrumentarium. De plannen voor de totaalrenovatie zijn ambitieus en tonen dat de stad wil blijven investeren in de verhoging van de kwaliteit van het museum, de verdere ontplooiing van de werking en de verbetering van de publieksbeleving.”

Rubenshuis

In het Rubenshuis woonde de kunstenaar Pieter Paul Rubens met zijn gezin. Hoge koninklijke gasten en belangrijke opdrachtgevers werden in zijn stadspaleis ontvangen. In het atelier schilderde hij met zijn collega’s en assistenten. De kunstcollectie omvat 17de-eeuwse schilder-, teken- en beeldhouwkunst en toegepaste kunst, zowel van de meester zelf als van zijn collega’s en tijdgenoten.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het museum is een van de grote trekpleisters van Antwerpen en verwelkomt jaarlijks een groot aantal toeristen. De combinatie van verschillende elementen is uniek. Je bezoekt niet alleen het huis, het atelier en de tuin, maar je vindt er ook de collectie werken van Pieter Paul Rubens, de bibliotheek, het archief en documentatiecentrum rond zijn werk en zijn kunsthistorische context.”

Archief Gent

In Archief Gent vind je de archieven van Stad Gent en OCMW Gent, waarvan sommige teruggaan tot in de Middeleeuwen. Ook tref je er bijna vierhonderd private collecties en beeldcollecties aan.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Archief Gent beschikt over een omvangrijke en erg waardevolle collectie. Het archief beheert de collectie op een professionele manier en zorgt voor een goede begeleiding van mensen die het archief willen raadplegen. Een bijzondere sterkte is de inzet op een kwalitatieve educatieve werking.”

Over de kwaliteitslabels voor collectiebeherende organisaties

97 collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel hebben een kwaliteitslabel als door de Vlaamse overheid erkend museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling. Het gaat om 20 culturele archiefinstellingen, 9 erfgoedbibliotheken en 68 musea.

 

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of 02 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be of 0470 99 91 01.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel, België

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be