35 miljoen euro voor bijna 7.000 culturele activiteiten

Jobcreatie dankzij culturele activiteitenpremie

Sinds november 2020 konden culturele spelers een culturele activiteitenpremie aanvragen. Van deze opportuniteit maakten ze vlot gebruik. Bijna 7.000 aanvragers ontvingen tussen november 2020 en januari 2021 een premie. Deze ondersteuningsmaatregel komt zijn doel meer dan tegemoet en probeert mensen – in afwachting van een geleidelijke heropening - op een veilige manier te laten proeven van cultuur. Een resem van interessante online of alternatieve activiteiten passeerden zo de revue.

Laagdrempelige aanvraag 

Culturele spelers konden de premie in schijven van 2.000 euro, met een maximum van 20.000 euro, aanvragen, voor activiteiten die plaats vinden tussen 1 september 2020 en 31 mei 2021. 

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media koos voor een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier van aanvragen, wat zich ook vertaalt in het aantal ingediende dossiers. De beoordeling verliep volgens het first come, first served-principe. Zo ontvingen de organisatoren snel een antwoord op hun aanvraag en kon het departement de premie meteen uitbetalen. Op 12 januari 2021 werd het voorziene budget van 35 miljoen euro bereikt. Vanaf dat moment konden de culturele spelers geen premie meer aanvragen.

Een diverse groep aanvragers

In totaal werden 10.627 dossiers ingediend voor de aanvraag van bijna 60 miljoen euro aan premies. De meeste aanvragen kwamen vanuit de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen en vanuit organisaties uit de muzieksector. Maar ook vanuit de beeldende kunsten en cultuureducatie was er heel wat interesse. 

Een van de voorwaarden was het tewerkstellen van minimum twee individuele cultuurwerkers. Zo kan de regering deze groep, die momenteel zwaar getroffen is door de crisis, ook ondersteunen. Een groot deel van de 35 miljoen vloeit op die manier rechtstreeks door naar muzikanten, acteurs en techniekers. Maar ook personen actief in de media, dans- en fotografiesector komen aan bod.

"Mede dankzij de bijdrage van de cultuursubsidie hebben wij niet enkel DJ's aan het werk kunnen zetten, maar ook andere zelfstandige medewerkers actief in de cultuursector (grafisch ontwerper, cameraman, videoproducer, web-ontwerpers, medewerkers uit de clubsector). Zo konden we hen een perspectief geven in deze zeer moeilijke tijden." 

- Organisatie van Antwerpen viert 

Zo’n 60 procent van de aanvragers diende nooit eerder een subsidieaanvraag bij het departement in. Met deze subsidielijn bereikten we dus vooral nieuwe en niet-structureel gesubsidieerde organisaties.  

Groot aanbod in de lente

De meeste activiteiten zijn gepland voor de lente van 2021. Activiteiten die omwille van de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan, mogen nog uitgesteld worden tot 31 mei. Indien de aanvrager kan aantonen dat dit niet meer mogelijk is, beschouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media dit als overmacht. In dat geval zullen we de niet-recupereerbare kosten niet terugvorderen. 

Een greep uit de activiteiten

 

Heeft u vragen voor het departement? Neem dan contact op met Ilse De Schutter: [email protected] of 02 553 41 70.  

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met Olivier Van Raemdonck: [email protected] of 0470 99 91 01.

Overzicht culturele activiteitenpremie - uitbetaald.pdf

PDF - 2.6 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

[email protected]

www.vlaanderen.be