20 nieuwe kunstwerken met grote actuele waarde in de Collectie Vlaamse Gemeenschap

De Vlaamse minister van Cultuur besliste om 20 werken van 11 kunstenaars en één kunstenaarsduo aan te kopen voor de Collectie Vlaamse Gemeenschap, een publieke kunstcollectie die wordt beheerd door de Vlaamse overheid. Voor deze aankopen had de minister in 2020 een budget van 150.000 euro ter beschikking. Voor de keuze van de juiste werken liet de minister zich adviseren door een commissie van drie experten uit het veld van de hedendaagse beeldende kunst. De selectie is opnieuw heel divers en bevat voor het eerst zelfs een werk dat een performance inhoudt. De aangekochte werken worden toevertrouwd aan de verschillende hedendaagse kunstmusea in Vlaanderen.

Waar er in de vorige jaren 250.000 euro voorzien was, werd het budgettair kader voor het aankoopbeleid in 2020 voor één keer beperkt tot 150.000 euro. Dat komt omdat een bedrag van 100.000 euro uit het budget werd overgeheveld om het budget voor projectsubsidies en beurzen te verhogen, gezien de impact van de coronacrisis.

Toch is de minister heel tevreden over de totale verzameling aangekochte werken: “Met de keuze voor deze werken spelen we in op evoluties binnen het actuele kunstlandschap, dat heel divers is. Het gaat zowel om werken van gevestigde namen die internationaal excelleren, als werken van veelbelovende jonge kunstenaars die nog volop hun plek in het veld aan het innemen zijn. Ook is er een mooi evenwicht qua gebruikte media. Voor het eerst bevat de selectie zelfs een werk dat een performance inhoudt, namelijk “Relay” van de kunstenares Ula Sickle.” Met dit werk zoekt de gerespecteerde Canadees-Poolse choreografe, die in Brussel woont en werkt, het raakvlak tussen haar discipline en de beeldende kunst op. Zulke transdisciplinaire projecten zijn deel van een belangrijke ontwikkeling binnen het hedendaagse kunstenveld.

Twee op de drie kunstenaars zijn vrouwen ​

Net als in 2018 en 2019 zijn de werken overwegend van vrouwelijke kunstenaars. Sommige van deze kunstenaars hebben al een prominente positie binnen het Vlaamse kunstenveld en daarbuiten, maar er zijn ook een aantal opkomende talenten bij. “Een tendens binnen de beeldende kunsten is dat het aandeel vrouwelijke kunstenaars steeds groter wordt. Het is dan ook logisch dat het werk van beloftevolle kunstenaars zoals Lisa Vlaemminck een plaats in de collectie krijgt”, zegt de minister. Van Vlaemminck wordt het werk “Nuclear Plant” opgenomen, dat de commissie overtuigde door zijn picturale kracht en kenmerkende beeldtaal.

Aandacht voor etnisch-culturele diversiteit

Dit jaar spelen een aantal van de aangekochte werken actief in op socio-politieke thematieken en etnisch-culturele diversiteit. Het videowerk “Play-White” van Bianca Baldi is gebaseerd op het personage Clare Kendry uit Nella Larsens roman “Passing”. In dat boek vertelt Larsen het verhaal van het zwarte personage Clare Kendry, die in Harlem (New York) probeert te leven als een blanke vrouw, maar daardoor een reeks dramatische gebeurtenissen ervaart. Kunstenares Bianca Baldi is geboren in Zuid-Afrika, en woont en werkt in Brussel. In haar films, installaties, foto's en beelden richt zij zich op verborgen infrastructuren en machtsverhalen die de geschiedenis van film, studio­fotografie en trompe-l'œil oproepen.

Erkenning van kwaliteit en belang binnen het Vlaamse kunstenveld

Het voortzetten van dit aankoopbeleid is niet alleen van belang voor de kunstenaars, voor wie deze aankopen naast een financiële ondersteuning ook een erkenning zijn van de kwaliteit van hun werk. Door hun werk in haar collectie op te nemen, zet de Vlaamse overheid bovendien mee haar schouders onder de (internationale) zichtbaarheid van, en het publiek draagvlak voor het Vlaamse hedendaagse kunstlandschap.

De volledige lijst van aankopen vind je op de website van het departement.

 

Contact kunstenaars

Ula Sickle: ula.sickle@gmail.com

Bianca Baldi: e-mail: studio@biancabaldi.net, telefoon: 0465 39 75 20, Instagram: @bianca_baldi

Lisa Vlaemminck: persoonlijke e-mail: lisavlaemminck@gmail.com, e-mail galerij rodolphe janssen: julie@rodolphejanssen.com.

 

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of +32 (0)2 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van minister Jambon? Contacteer dan woordvoerder Olivier Van Raemdonck via olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be of +32 470 99 91 01.

Ula Sickle - Relay 3_foto (c) Manuel Gonzalez

JPG - 6.7 Mb

Ula Sickle - Relay 2_foto (c) Manuel Gonzalez

JPG - 3.7 Mb

Bianca Baldi - Play-White (c) Tom Callemin

JPG - 47 Kb

Nuclear Plant_Lisa Vlaemminck

JPG - 10 Mb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be