1.764.500 euro voor inhaalbeweging digitale collectiedata

De Vlaamse minister van Cultuur kent in totaal 1.764.500 euro toe aan 16 cultureel-erfgoedprojecten voor de registratie van digitale collectiedata. De ondersteuning van deze inhaalbeweging geeft de cultureel-erfgoedsector extra mogelijkheden om gericht achterstanden weg te werken op het vlak van collectieregistratie. Zo kunnen organisaties digitale collectiedata inzetten als open data die zichtbaar en bruikbaar zijn. De bedoeling is ook om de visievorming rond dit thema bij cultureel-erfgoedorganisaties te versterken. De oproep kwam tot stand dankzij Europese steun vanuit het REACT-EU-programma.

De vernieuwende impulsen rond open data en visievorming op vlak van digitalisering uit de gekozen projecten kunnen bovendien inspirerend zijn voor andere cultureel-erfgoedorganisaties. De implementatie van de recente uitwisselingsstandaard OSLO Cultureel Erfgoed zal een belangrijk item zijn bij de uitvoering van deze projecten.

De projecten zullen lopen in 2022 en 2023. De aanvragers kunnen in die periode rekenen op specifieke begeleiding van meemoo, het Vlaams instituut voor het archief. Ook bij de voorbereidingen van de aanvraagdossiers zorgde meemoo al voor ondersteuning.

Het geld komt voor het grootste deel (1.687.500 euro) uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Een overzicht van de toegekende subsidies vindt u hier.

Collegagroep ‘Digitale Collectieregistratie’

De projectverantwoordelijken sluiten aan bij de collegagroep ‘Digitale Collectieregistratie’. Daar komen de geselecteerde organisaties in de loop van hun projecten samen. De collegagroep staat open voor andere geïnteresseerde organisaties en waakt mee over de duurzaamheid van de resultaten van de projecten. Het forum dient om vorderingen te presenteren, feedback te geven en zichtbaarheid van de data te bevorderen.

Voor meer informatie over de collegagroep kunt u bij FARO terecht.

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of +32 (0)2 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be of 0470 99 91 01.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Arenbergstraat 9 1000 Brussel

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be