1 miljoen euro voor projecten sociaal-cultureel volwassenenwerk die inzetten op lezen

Voor de Vlaamse Regering is het thema ‘leesbevordering’ dé maatschappelijke uitdaging voor de projectsubsidies in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Organisaties kunnen tot uiterlijk 15 juni een projectvoorstel indienen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media, voor de projectronde van 2023. De projecten gaan van start in 2024.

Leesbevordering als maatschappelijke uitdaging

Elk jaar kiest de Vlaamse Regering een prioritaire maatschappelijke uitdaging waarrond organisaties sociaal-culturele projecten met bovenlokale uitstraling kunnen uitwerken. De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon besliste om het bestaande budget van 431.000 euro met 569.000 euro (voormalige DAC-middelen) te verhogen naar een totaalbudget van 1 miljoen euro.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Deze extra financiële injectie moet het belang van leesbevordering als maatschappelijke uitdaging bekrachtigen. We willen het sociaal-cultureel volwassenenwerk extra stimuleren om met deze uitdaging aan de slag te gaan.”

Krachten bundelen binnen Leesoffensief

De uitdaging van 2023 kadert in het Leesoffensief, dat in 2021 werd gelanceerd als reactie op de dalende cijfers voor leesmotivatie en leesvaardigheid. Lezen is een basiscompetentie en een voorwaarde om jezelf te kunnen ontplooien en voluit te participeren aan de maatschappij. Daarom richt het Leesoffensief zich tot elke Vlaming, van jong tot oud. Bijzondere aandacht gaat naar jongere kinderen die nog niet kunnen lezen, zwakke of moeilijke lezers, en niet-lezers. De strategische doelstellingen van het Leesoffensief werden hertaald in 50 concrete acties, verspreid over de domeinen en worden getrokken door het Departement Cultuur, Jeugd en Media, het Departement Onderwijs en Vorming en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Zo is er op 23 april, Wereldboekendag, de eerste editie van Vlaanderenleestdag, meer info op www.Vlaanderenleestdag.be.

Ruimte voor experiment en innovatie

Naast het sociaal-cultureel karakter van het project en de zakelijke kwaliteit van het projectdossier zullen aanvragen dus ook beoordeeld worden op hun bijdrage aan leesbevordering. Zoals de voorbije jaren kunnen aanvragers ervoor kiezen om een aanvraag in te dienen die een bijdrage levert aan de laboratoriumrol (en dus maatschappelijke innovatie) binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Een project kan dan op een van de twee thema’s (laboratoriumrol of leesbevordering) inzetten, of op een combinatie van allebei. Deze uitdaging is geldig voor de projectronde van 2023, voor projecten die van start gaan vanaf 1 januari 2024.

Heeft u vragen voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media? Neem dan contact op met Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, via mattijs.deraedt@vlaanderen.be of 02 553 42 89.

Heeft u vragen voor het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon? Neem dan contact op met woordvoerder Olivier Van Raemdonck via olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be of 0470 99 91 01.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Departement Cultuur, Jeugd en Media

Als Vlaamse overheidsorganisatie bouwt het Departement Cultuur, Jeugd en Media aan een creatief en inspirerend Vlaanderen, waar iedereen (van jong tot oud) cultuur kan beleven, maken en delen.

Dat doet het door een overtuigend en toekomstgericht sectoraal beleid te voeren met de intrinsieke waarden van cultuur en jeugd en de onafhankelijkheid van media als uitgangspunten. Het departement is een partner en stimulator van het werkveld en werkt samen met andere beleidsvelden, met de lokale besturen en actoren binnen en buiten de Vlaamse overheid. Door kwaliteitsvolle instrumenten in te zetten creëert het kansen voor de actoren. Professionele ontwikkeling, klantgerichtheid en betrokkenheid staan centraal bij alle medewerkers. Het departement richt zijn blik naar buiten door in te spelen op maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, waarmee het de eigen werking steeds in vraag stelt en vernieuwt. Meer info? Bekijk de website: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl

Neem contact op met

Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel, België

02 553 69 77

departement.cjm@vlaanderen.be

www.vlaanderen.be